Satsingsområder i Kleive barnehage

Høsten 2021 startet vi på et kompetanseutviklingsprogram som heter Rekomp (Regional kompetanseutvikling.) Alle kommunale barnehager i Molde er med på dette. Prosjektet varer i perioden 2021 - 2025.

Denne kompetansehevingen skjer i nært samarbeid med Høgskulen i Volda. De tre temaene alle barnehager skal gjennomføre er:

  1. Psykososialt barnehagemiljø / livsmestring.
  2. Kunst / kultur og kreativitet.
  3. Bærekraft.

Vi bruker tre semester per tema. Vi har valgt bærekraft som første tema. Vår problemstilling er:

«Hvordan kan vår barnehage jobbe mer bærekraftig med matforbruk og resirkulering som hovedfokus?»

Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine.

Dette jobber vi med:

Kildesortering

Vi har gjennom høsten jobbet for å få til et kildesorteringssystem som er mer ryddig og oversiktlig. Være bevisst på kildesortering underveis i dagen sammen med barna og inkludere de.

Kan noe brukes om igjen? Til formingsaktiviteter eller lek? 

Kan vi reparere bøker i stedet for å kaste de?  Barna kommer til oss voksne med bøker som er blitt revet opp og vi limer de sammen. Fornøyd kan barnet gå tilbake i leken eller lesestunden med en bok som ikke faller fra hverandre.

Matforbruk

Gi barna erfaring med matforbruk og at restemat også kan gi gode måltider.

Vi smører på brødskivene underveis i måltidene i stedet for ferdig påsmurt. Sånn får barna medvirkning i hva de ønsker å spise, samt at det kastes mindre mat. Blir det skorper til overs hjelper barna til med å samle de sammen, så gir vi de til fuglene i utetiden.

Ha fokus på sunt kosthold i hverdagen. Ikke servere pålegg med mye sukkerinnhold, som prim og syltetøy hver dag. 

Variere pålegg. Alt trenger ikke stå fremme på bordet hver dag. 

Barna få tilbud om frukt og grønnsaker til lunsj, ikke bare til fruktmåltidet. 

Mat er livsviktig og gir oss den energi og de næringsstoffer kroppen trenger.

Vi spiser ikke bare fordi mat er godt, og fordi vi er sultne. Mat og drikke er «drivstoffet» vårt og er nødvendig for bevegelse, vekst og vedlikehold av kroppen. Barnehagebarn er som regel svært aktive, i tillegg til at de vokser raskt. Behovet for energi og næringsstoffer for disse barna er derfor stort. For å oppnå dette vil vi fokusere på å lære barna om sunn og bærekraftig mat.

Kjøkkenhagen / naturen som spiskammers:

Ta vare på og holde ved like kjøkkenhagen. Til våren skal vi så sammen med barna.  Undre oss over og bli kjent med mer bærekraftig mat.

Hva er spiselig i naturen?

Naturopplevelser

Gå turer sammen med barna i nærmiljøet. Se hvordan årstidene forandrer seg.  Sammen med barna vise omsorg og ta ansvar for naturen og undre oss over hvordan vi kan bidra. Plukke med oss søppel vi finner på tur.

Bli kjent med naturens mangfold. Være snill med dyr og insekter.

Naturopplevelser kan gjøre dypt inntrykk og forme barns forhold til seg selv og naturen. Det er et mål at barns naturopplevelser kan skape et videre engasjement for miljø og en bærekraftig utvikling. Respekten for liv og biologisk mangfold er grunnleggende. Personalet skal være gode rollemodeller og la barna møte naturen som en viktig forutsetning for liv, mat og helse.

Barnehagen som sosial arena

Opprettholde og skape et sunt sosialt miljø i barnehagen.

Hender i malingsavtrykk. Former brukt i sandkassa. Fotokollasj. - Klikk for stort bilde