Informasjon til nye foreldre

Vi ønsker at foreldre og barn føler seg velkomne i barnehagen. Og vi ønsker et nært og tillitsfullt samarbeid omkring barnet og barnegruppene.

Vi har et eget velkomsthefte til nye foreldre. Det finner du her.

Dere foreldre har mye informasjon som er viktig for personalet å vite for at vi skal kunne møte barnet deres best mulig. I det daglige ønsker også vi å fortelle dere små og store hendelser fra barnehagedagen. Noen ganger er det travelt, spesielt når mange blir hentet samtidig.

Ikke alle ansatte er ved porten ved hentetid heller.  Vi har et stort område, og noen av de voksne befinner seg på andre deler av uteområdet, for å være til stede der mange av barna liker å være. Da ber vi om at dere selv tar kontakt og spør, dersom dere ønsker å få en liten prat om hvordan barnet har hatt det. Dere må alltid si fra til noen i personalgruppa når dere tar med barnet deres hjem.

Vi håper dere har forståelse for at like før stengetid kan det være vanskelig å gå inn i lengre samtaler om hvordan dagen har vært. Om morgenen når dere kommer, ønsker vi at dere følger barnet deres inn til oss på avdelingen. Da viser dere barnet deres at dere også hører litt til i barnehagen og er fortrolig med stedet og personalet. Har dere tid, så må dere gjerne sette dere ned litt også. Dette er med på å skape sammenheng mellom hjem og barnehage. I alt arbeidet vårt ønsker vi at dere foreldre medvirker til innholdsrike dager og god utvikling for barnet deres og gruppa som helhet. Derfor vil vi ha tilbakemeldinger både når det er noe dere er begeistret for, men også når det er noe dere ikke er fornøyd med.

Vi lover å ta i mot det dere kommer med på en åpen og fordomsfri måte.

Hver avdeling velger en foreldrerepresentant og en vara på første foreldremøte om høsten. Disse representerer foreldrene i Foreldrearbeidsutvalget, FAU. FAU velger en leder og en nestleder. Disse to er foreldrenes representanter i Samarbeidsutvalget, SU. De skal ivareta foreldrenes interesser overfor barnehageledelsen og Molde kommune som eier. Utvalgene (FAU og SU) har også en viktig rolle i å medvirke til et godt og trivelig samarbeid mellom barnehagen og hjemmene.

Ved siden av kontakt ved følging og henting, har vi følgende samarbeids-, kommunikasjons- og informasjonsrutiner:

  • Foreldremøter for nye foreldre i juni, og for alle foreldre avdelingsvis senere på høsten
  • Utviklingssamtaler og overgangssamtaler med pedagogisk leder
  • Årsplan og periodeplaner, samt annen informasjon om planer. Kommer på mail eller i Foreldreappen
  • Bilder og oppslag, og snutter på skjermene i garderobene fra turer, aktiviteter og lignende
  • Plan for overgangen mellom barnehage og skole
  • Luciafeiring
  • Påskefrokost
  • 17. mai arrangement i barnehagen, arrangert av FAU
  • Klesbyttedag på våren

Bilder

Av hensyn til barnas personvern ber vi foresatte om ikke å ta bilder og film av andre sine barn i barnehagen. Enhver som publiserer bilder på nett må forholde seg til personopplysningslovens og åndsverkslovens bestemmelser, Molde kommunes personvernregler og fellesetiske forholdsregler. Det innebærer at man i utgangspunktet ikke kan publisere et bilde av en person uten samtykke av den avbildede. Den som publiserer bilder eller film er ansvarlig for publiseringen. Ved en eventuell konflikt, er det den som publiserer som må bevise at et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke er gitt.

Hvem kan hente og levere 

Ansvaret for at barnet blir fulgt og hentet på en forsvarlig måte, er foreldrenes.

Barnehagen er forpliktet til ikke å sende barnet fra barnehagen med noen vi opplever ikke kan ta ansvar for det. Derfor ber vi dere foreldre vurdere nøye hvem dere velger som følge- og hentepersoner. Store søsken kan hente om dette er trygt nok, men barnehagen vil gjerne komme til en enighet med dere om følge- og hentepersoner. Dette sier vi på bakgrunn av erfaringer vi har, der vi har følt oss utrygge på hva som skjer i hentesituasjonen. Det handler om at barnehagen har juridisk ansvar for å se til at barnet blir hentet på forsvarlig vis. Vi ber dere si fra hvem som skal hente barnet, og si fra til den som henter barnet at de ALLTID sier fra til voksne i barnehagen at barnet er hentet.

Sikkerhet og utfordringer

Dere foreldre overlater det mest dyrebare dere har i vår omsorg. Dere viser oss tillit og stoler på at vi tar vare på barnet deres. Internkontrollen i barnehagen sikrer et kontinuerlig arbeid med, og gjennomgang av sikkerheten. Å låse porten forsvarlig (med ekstralås der det finnes), forventer vi at alle som går inn og ut av porten gjør. Selv om den objektive sikkerheten er god, så kan ting skje. Små uhell vil skje. Vi har ingen tro på, eller ønske om å fjerne alle små uhell.

Barn lærer å takle risiko ved å ta små utfordringer, og etter hvert utvide grensene sine. Den subjektive tryggheten blir trent opp når barnet får prøve seg, og gradvis lærer å mestre miljøet rundt seg. Dette skjer i samarbeid med aktive og observante voksne, som hjelper, støtter, oppmuntrer og hjelper til med å sette grenser. Alt etter alder og modning.

Vi ber dere foreldre om å gi barna klær og utstyr som er funksjonelle og trygge. Utstyr med snorer kan føre til ulykker hvis de kommer rundt halsen på et barn. Klesprodusentene har forbedret seg på dette. Når det gjelder ryggsekker er det  mer variert. Vi anbefaler dere å kjøpe gode ryggsekker med glidelås i stedet for snor.

Bursdager

Også i forbindelse med feiringer i barnehagen prøver vi å følge helsemyndighetenes anbefalinger. Bursdager er det mange av i barnehagen, og de fleste barna skal rett hjem å feire videre der. Det blir mye søtsaker på en slik dag, og derfor har vi ikke søt mat og drikke i forbindelse med bursdagsfeiring i barnehagen.
Foreldrene tar ikke med bursdagsmat hjemmefra. Vi feirer bursdagsbarnet med mye god oppmerksomhet og festivitas, som sang, pynt, lys, krone o.l.

Sykdom

Det er viktig at barnehagen får beskjed ved sykdom. Det kan være nyttig for både foreldre og personale å få vite om hvilke barnesykdommer som går, slik at man kan være oppmerksomme på symptomer. Når barn er syke, må de holdes hjemme til de er friske nok til å delta i utelek.
Barn skal være hjemme 48 timer etter sist oppkast/diare.