Tjenesteutvikling for bærekraftig bo- og habiliteringstjeneste

Målet med prosjektet er å gjøre tjenesten rusta for framtida. 

Hva skal vi gjøre?

Vi vil gjøre det enklere å rekruttere, få god arbeidsdeling og arbeidsplanlegging, øke faglig tjenesteutvikling, få bedre oversikt og rammer innenfor tjenesten. 

For å få til dette må vi finne bærekraftige modeller og skape en felles forståelse for hva det vil innebære for målgruppen. Endringene må sikre et tilbud i et langt perspektiv.

Hvorfor gjør vi dette?

Bo- og habiliteringstjenesten har i dag ulike utfordringer, blant annet innen økonomisk styring, rekruttering av personell og kompetanse, arbeidsplanlegging og arbeidsdeling, tjenesteoversikt og faglig tjenesteutvikling. Tjenesten utgjør i dag mellom 20 og 30 prosent av tjenestevolumet i de kommunale helse og omsorgstjenestene, og utvikling av tjenesteområdet er nødvendig for å sikre tjenestetilbudet kvalitativt i forhold til tilgjengelige ressurser. 

Slik gjør vi det

Ny kunnskap, nye behandlingsmåter, ny teknologi og digitalisering vil påvirke hvordan tjenestene utformes. En gjennomgang av tjenestetilbudet vil ikke være viktig bare ut fra et ressurs- og forvaltningsperspektiv, men også ut fra et brukerperspektiv med økt involvering og mestring av eget liv og egen helse.

Både folkevalgte og administrative ansvarlige for de kommunale helsetjenestene søker etter en oppbygging av tjenestene i sin kommune som ivaretar lovkrav, lokale forutsetninger og behov og som er bærekraftig på sikt. Dette er krevende og omfattende arbeid som skal ta hensyn til mange behov og forankres hos både innbyggere, ansatte i tjenesten og politikere.

Prosjektet inkluderer innhenting av kunnskap, evaluering av tjenestetildeling, testing av tiltak og formidling av resultater.

Hva skjer når?

Prosjekt bo- og habilitering
Uke Hva?
Uke 4 - 42 Kunnskapsinnhenting. Innsikt og kunnskap om utfordringer, alternative tiltak og kartlegging av ulike forventninger og krav til tjenesten
Uke 15 - 42 Evaluere vedtak på tjenester og tildelingspraksis
Oktober 2024 Arbeidet med å finne aktuelle tiltak ferdigstilles. Rapport blir lagt fram til prosjektgruppe og styringsgruppe.
Januar 2025 Forslag til tiltak blir lagt frem som politisk orientering

 

Hvem eier prosjektet?

Molde kommune og Kristiansund kommune er eiere av prosjektet. Helseinnovasjonssenteret er samarbeidspartner, Bodø kommune er referansekommune

Hvordan er prosjektet organisert?

Prosjektleder: Helseinnovasjonssenteret ved Geir D. Sylte, 

Prosjektet er organisert som et samarbeidsprosjekt der Helseinnovasjonssenteret bidrar med prosjektgjennomføring. Det er etablert styringsgruppe og prosjektgruppe, der både ansatte og brukere av tjenesteområdet er representert.

Politisk behandling

Prosjektet har vært behandlet som politisk sak:

Les saken som ble behandlet i hovedutvalg for helse og omsorg 15. april 2024

Det blir lagt fram politisk orientering i hovedutvalget for helse og omsorg 9. desember 2024.

Kontakt

Tanja Thalén
kommunalsjef helse og omsorg
E-post
Mobil 99 03 36 23