Molde sjukehus skal flytte til Hjelset våren 2025, og området er som følge av det i endring. Nå utarbeider vi ny områdeplan for området Lundavang og Stuevollen.
En områderegulering bestemmer framtidig bruk av området. Vi vil at områdeplanen skal være framtidsretta i valg av løsninger og bidra til å oppnå de tre samfunnsmåla i kommuneplanens samfunnsdel:
- Molde er et attraktivt samfunn i vekst – Norges mest næringsvennlige kommune
- Molde er et grønt, smart og innovativt samfunn
- Molde er et inkluderende, trygt og mangfoldig samfunn
Med utgangspunkt i de overnevnte målene er det utarbeidet målsetninger hva områdeplanen kan gjøre for Lundavang og Stuevollen. Målene er i stor grad påvirket av resultatene fra tidlig medvirkning og stedsanalyse. Målsetningene kan deles inn i fire kategorier:
Områdeplanen skal:
- tilrettelegge for mest mulig gjenbruk av eksisterende bebyggelse og infrastruktur
- stille realistiske klimakrav
- gi rammer for en tett utbygging uten at det går på bekostning av områdets kvaliteter
- ta hensyn til eksisterende landskap ved god terrengtilpasning
Områdeplanen skal:
- tilrettelegge for en sammenhengende bebyggelse som utgjør attraktive nabolag med variert botilbud og innslag av alternative boformer
- legge til rette for gode og varierte møteplasser, tilpasset alle generasjoner og funksjonsnivå
- sikre sentralt beliggende arealer for tilbud med publikumsrettet virksomhet, i riktig omfang
Områdeplanen skal:
- legge til rette for ferdselsstrukturer som gjør at området naturlig kobles sammen nabolagene rundt
- sikre et tett og attraktivt nettverk for gående og syklende
- ivareta kollektivtransport til og fra området
- samordne parkering og bidra til begrenset bruk av privat bil
Områdeplanen skal:
- sørge for at den blågrønne strukturen er flerfunksjonell både for natur og mennesker
- sikre flomveger for å ivareta prinsipper for god klimatilpasning
- legge til rette for at deler av eksisterende natur blir tatt vare på, knyttet sammen, videreutviklet og gjort tilgjengelig.
Dette gjør vi nå
Kommunen jobber med å lage et forslag til områdeplan med plankart, planbestemmelser og planbeskrivelse, som blir bestemmende for hvordan området skal brukes i framtida.
Forslaget til områdeplan skal ut på høring. Da blir det mulighet for å komme med formelle innspill til planforslaget.
Plangrep
Planprogrammet viser et plangrep som skal ligge til grunn for utarbeidelse av planforslaget og har tre alternative løsninger for utbyggingen.
I det videre arbeidet har vi slått sammen og videreutviklet alternativ to og tre til ett hovedalternativ. Det er derfor to alternativer som har vært grunnlag for konsekvensutredning – ett uten og ett med sjukehusbebyggelse. Hovedgrepet er justert slik at det er robust og kan gjennomføres både med og uten eksisterende sjukehusbebyggelse.
Se Multiconsult sin rapport om sjukehusbygningene (opprinnelig hovedbygning for sjukehuset, sykepleierskolen og apotekbygningen).
Hva har vi oppnådd ved å videreutvikle plangrepet?
- Rendyrke grønnstrukturen som hovedkvalitet.
- To diagonaler bare for myke trafikanter for å koble planområdet til eksisterende bystruktur.
- Trekke kollektivtrafikken inn i området med en sentral bussholdeplass.
- Konsentrert byrom/byliv med en tydelig start og slutt.
- Samle utbyggingsområder og strukturere de som nabolag.
Les mer om hovedgrepet i denne presentasjonen: Hovedgrep og alternativer som grunnlag for konsekvensutredning, områderegulering for Lundavang og Stuevollen. (PDF, 5 MB)
De to alternativene
Lundavang:
- Totalt utbyggingspotensial: ca. 58 000 kvm BRA
- Derav: ca. 8 000 kvm BRA til næring og ca. 50 000 kvm BRA til bolig
- ca. 550 boliger (andel rekkehus på 15–20 % – i forhold til BRA bolig)
- Maks. 5 etasjer
Stuevollen:
- Eksisterende situasjon + utbyggingspotensial Stuevollen Park AS med ca. 2 800 kvm. bolig
- Ca. 35 boliger (80 kvm BRA per bolig)
I dette alternativet legges det opp til at tilbygg til hovedbygningen fjernes, og at det originale hovedbygget gjenbrukes.
Lundavang:
- Totalt utbyggingspotensial: ca. 62 000 kvm BRA
- Derav: ca. 12 000 kvm BRA til næring og ca. 50 000 kvm BRA til bolig
- ca. 550 boliger (andel rekkehus på 15–20 % – i forhold til BRA bolig)
- Maks. 5 etasjer for ny bebyggelse. Sjukehusbebyggelse videreføres med opptil 7 etasjer.
Stuevollen:
- Eksisterende situasjon + utbyggingspotensial Stuevollen Park AS med ca. 2 800 kvm. bolig
- Ca. 35 boliger (80 kvm BRA per bolig)
0-alternativet er dagens situasjon. Trafikksituasjonen framskrives til år 2030.
0-alternativet er dagens situasjon på Lundavang og Stuevollen.
Utredninger og analyser
Det er gjort utredninger for friluftsliv, folkehelse, mobilitet, barn og unges interesser, landskap, naturmangfold og kulturarv. Dette sammenstiller vi nå til en konsekvensutredning som blir et godt kunnskapsgrunnlag for å optimalisere planforslaget. Utredningene viser at det er mange positive konsekvenser ved ny bruk av området, men også noen negative.
Disse faglige vurderingene og anbefalingene blir brukt videre for å beskrive konsekvenser, og vurdere om det skal gjøres endringer i plangrepet. I alle vurderinger vil det legges vekt på at planen skal oppnå målene som er satt for områdereguleringen og samtidig være mulig å gjennomføre.
Konsekvenser for tema som er utredet
I tillegg er det gjort undersøkelser innenfor overvann (PDF, 5 MB), byutvikling (PDF, 3 MB), energikilder og energibruk (PDF, 2 MB), og materialer og gjenbruk (PDF, 2 MB).
Her er en sammenstilling av alle konsekvensutredningene. (PDF, 5 MB)
Utbyggingsavtale
En utbyggingsavtale skal sikre at nødvendig infrastruktur og opparbeiding av grøntområder bli koordinert og gjennomført til riktig tid i forhold til utbyggingen. Siden utbyggingen vil foregå over lang tid, er rekkefølge for utbygging og etablering av infrastruktur viktig. Avtalen skal også gjøre kommunen til en forutsigbar forhandlingspart. Forhandlingene med utbyggerne vil foregå parallelt med reguleringsplanprosessen for å sikre at planen er gjennomførbar.
Detaljregulering etter områderegulering?
En områderegulering bestemmer utviklingen for et større område. Utbyggere og grunneiere må derfor etter at områdereguleringen er vedtatt, lage en detaljert reguleringsplan for sitt område. I denne reguleringen har vi hatt et godt samarbeid med utbyggerne på Stuevollen og eierne av det tidligere sykehushotellet. Dette gjør at en detaljregulering i etterkant ikke er nødvendig. Dermed kan utbyggerne kommer raskere i gang.
Hvor er det?
Området ligger nordvest for Molde sentrum - det tar cirka 15 minutter å gå til sentrum.
Bjørnstjerne Bjørnsons veg og Parkvegen er de viktigste adkomstvegene.
Planområdet
Planområdet ligger rundt Molde sykehus og omfatter også sykepleierboligene på Stuevollen og sørover mot Lillekollen barnehage, villabebyggelsen i Parkvegen og deler av Bjørnstjerne Bjørnsons veg.
Reguleringsområdet er noe redusert sammenlignet med området som det ble varslet oppstart for. Det får sin endelig avgrensning når planforslaget legges ut til offentlig ettersyn.
Slik gjør vi det
Ved bruk av kunnskap, medvirkningsmetoder og fokus på bærekraft, har vi et mål om å sette en ny standard for utvikling av nabolag i Molde.
Medvirkning i planprosessen
I planprosessen for Lundavang og Stuevollen har vi lagt stor vekt på medvirkning. I en planprosess etter plan- og bygningsloven, varsler vi vanligvis igangsetting av planarbeid samtidig som planprogrammet legges ut til offentlig ettersyn.
I dette prosjektet starta medvirkningsprosessene tidligere, selv om loven ikke krever det. Dette gir oss økt grad av medvirkning også i de forberedende fasene av planarbeidet.
Resultatene av medvirkningsaktivitetene har gitt oss viktig kunnskap som er svært nyttig i arbeidet med forslag til ny områdeplan.
Se medvirkningsaktiviteter
Planprogram
I arbeidet med planprogram står en beskrivelse av dagens situasjon sentralt. Det gjort utredning om sykehusbygningene kan gjenbrukes, vi har utarbeidet stedsanalyse som viser hvilke kvaliteter og verdier som finnes på Lundavang i dag og en mulighetsstudie som danner et bilde av mulige løsninger for framtida. Målet er at det gamle sjukehusområdet skal bli et attraktivt sted for lokalbefolkning og besøkende.
Tidlig medvirkning har gitt oss verdifull kunnskap om brukernes oppfatning, opplevelse og bruk av området på Lundavang, Stuevollen og området rundt – disse vises i stedsanalysen som er et viktig grunnlag for planprogrammet.
Planprogrammet beskriver videre planprosessen, angir hvilke planalternativer som skal vurderes og hvilke behov det er for utredninger. Planprogrammet ble vedtatt av kommunestyret i juni 2023.
Se planprogrammet
Hvem er ansvarlig?
Prosjekteier: Enhet for plan, byggesak og geodata
Planleggingsleder: Norconsult AS
Se også
Se tidslinje for arbeidet med områderegulering for Lundavang og Stuevollen
Planprogram, stedsanalyse og mulighetsstudie
Hva er en reguleringsplan?
Kommuneplanens samfunnsdel
Kommuneplanens arealdel
Gjeldende arealplan for området: Kommuneplanens arealdel for Molde - del 1, 2015-2025
Enhet for plan, byggesak og geodata
Bildegalleri
Molde sjukehus, Lundavang.
Molde sjukehus, sett fra sør-østMolde sjukehus, sett fra sør-vest