Tema og innhold i kunnskapsarenaen

Her finner du informasjon om temaene og innholdet i Smart Molde-prosjektet «Kunnskapsarena - utvikle sirkulære verdikjeder i byggebransjen i regionen». 

Les om prosjektet «Kunnskapsarena - utvikle sirkulære verdikjeder i byggebransjen i regionen» her

Samling 4, juni 2024

Samling 4 i Kunnskapsarena ble en del av BYGGLARM som er et årlig møtepunkt for bygg, eiendom og anlegg, med mål om å dele og samarbeide på tvers av bransjen. 

I første del av samlingen holdt Petter Nerbye, områdeleder i Trondheim Eiendom, Trondheim kommune, et innlegg om ombrukssentralen i Trondheim-regionen. 

  • Etablering av ombrukssentralen i Trondheim er forankret blant annet i kommunedelplanen for energi og klima 2024-2030, spesielt med mål om at «Trondheim skal ta ansvar for et grønnere og mer sirkulært samfunn». 
  • Etableringen startet som en politisk sak i 2020 om miljøvennlig riving, og ble deretter støttet av en tverrfaglig prosjektgruppe som har funnet behov for mellomlagring. Lageret ble etablert i 2021, og materialer ble registrert gjennom Loopfront. 
  • Gjenbrukslageret leverer tjenester som ombrukskartlegging, transport av ombruksmateriell, rengjøring, reparasjon og lagring, ombrukscontainer på prosjekt, og i tillegg gir det intern rådgivning for prosjekter.

I del to av samlingen ble det arrangert et verksted og diskusjon om renovasjonsselskapets rolle innen ombruk. Det ble kort presentasjon av ombrukssentralen i Salten region og mer erfaringsdeling fra Trondheim region.

  • Petter presenterte kunnskapsgrunnlaget for videre utvikling av «Framtidens ombrukssentral», der rollen av offentlig-privat samarbeid er definert som en viktig faktor.
  • Potensielle samarbeidspartnere kan være offentlige byggherrer og innkjøpere, private byggherrer og eiendomsbesittere, bygningsentreprenører, rivningsentreprenører, avfallsmottak, byggevarehus og grossister, bransjeorganisasjoner og foreninger.
  • Ved valg av lokasjon er det viktig å ta hensyn til at den blir tilgjengelig for offentlig transport, samt ligger sentralt i byen. Et annet alternativ er at den må være i nærheten av byggebransjen. 
  • Deretter ble det åpen diskusjon om problemstillinger og muligheter ved etablering av ombrukssentral og involvering av ulike aktører i bygg- og anleggsbransjen, samt renovasjonsselskap.

Samling 2, april 2024

I samling 2 ble det diskutert problemstillinger i byggebransjen i regionen som hindrer ombruk og sirkulære løsninger. Det ble nevnt andre initiativer til ombrukssentraler i Norge, blant annet prosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim og Bodø.

Kompetanse:

  • Workshop ombrukskartlegging. Asplan Viak fortalte om om deres nylanserte verktøy Delio. Delio er utviklet for å hjelpe rådgivere, arkitekter, entreprenører og byggeiere. Det ble erfaringsdeling fra andre deltakere angående ombrukskartlegging. 

Prosjekt:

  • Kontorvarehuset har informert om pågående prosjekt i samarbeid med Molde kommune og RE:inventar for oppussing av foaje i Molde rådhus med fokus på ombruk. 

Samling 1, mars 2024

Samling 1 på InnbyggerLaben i Molde - Klikk for stort bildeSamling 1 på InnbyggerLaben i Molde

I den første samlingen i KA-nettverket i mars 2024 var det deltakere fra ulike organisasjoner i byggebransjen til stede, inkludert leverandører, rådgivere, høgskolen, Molde kommune, Møre og Romsdal fylkeskommune og Statsforvalteren. Deltakerne har delt sine forventninger til videre arbeid i nettverket og noen av pågående prosjekter og ideer ble presentert. 

Kompetanse:

  • Workshop om ny krav om klima- og miljøvekt i offentlige anskaffelser

Prosjekt:

  • Erfaring fra prosjektet i Storgata 42 med Angvik Eiendom ved Sindre Gundersen
  • Pågående initiativ for å etablere ombrukshub ved Eide barneskole i  Hustadvika kommune 

Bygg for fremtiden – Sirkulær økonomi

Statsforvalteren i Møre og Romsdal arrangerte et seminar 15. februar 2024 om sirkulærøkonomi i byggebransjen med formål å vise frem gode eksempler på bedre og mer bærekraftige løsninger for bygg, og lære av hverandres erfaringer. Det var blant annet foredragsholdere fra Oslotre, DFØ, og Sirkulær ressurssentral, Lørenskog kommune og Rever & Drage. Målgruppe var offentlige og private byggherrer, entreprenører og arkitekter. 

Thomas Foyn og Ole Bertil Tingvoll holdt foredrag om KA: Utvikle. Thomas har presentert prosjektets resultatmål og effektmål i tillegg til forprosjektet og funn fra prosjektrapporten. Ole Bertil, som er klimarådgiver i Molde kommune, har snakket om hvorfor satsingen i KA er viktig for Molde kommune.