Veileder til fargepalett

Skal du reparere eller vedlikeholde bygningen din? Denne veilederen skal hjelpe gårdeiere og forvaltere til å ta vare på og forvalte bygårdene i sentrum.

Molde sentrum er en av Norges best bevarte gjenreisningsbyer. Gårdeiere sitter på store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, og sammen kan vi heve kvaliteten og særegenheten ved Molde sentrum. 

Fargepaletten ligger som en føring for både gårdeiere og forvaltere. Riksantikvaren vurderer at gjenreisningsarkitekturen i Molde sentrum har verdier på nasjonalt nivå. 

Fargepaletten

Fargepaletten er et felles verktøy for å kunne løfte sentrumsbebyggelsen fra en noe grånende fargeidentitet til en by med farger som både tilhører historien og samtiden. Fargene som vises i planen er i store trekk i tråd med originalfargene fra gjenreisningsperioden, og stemmer med vår tids fokus på bærekraftige materialer og malinger. 

Fargepaletten viser fargene som skal brukes på hovedfasadene til sentrumsbebyggelsen. I noen tilfeller er det i tillegg lagt inn farger på mindre arkitektoniske elementer. Det er viktig å ta vare på detaljrikdommer til arkitekturen, både gjennom materialitet og farge. Selv om bygningsvolumene ble enkle i oppbyggingen og byrommene fikk en stram komposisjon, fantes det mange flotte bygningsdetaljer. Det var gjerne treverk av teak i dører og vindusinnramminger. Man finner også minimalistiske baldakiner (takoverbygg) med kobberbeslag og balkonger med enkle smijernsornamenter.

De fleste fasadefargene er basert på natur/jordpigmenter og er av mineralsk karakter. De er avstemt nøye i forhold til farger og materialer som er avdekket ved hjelp av boreprøver i fasadene. Der det ikke har vært avdekket originalfarger er det valgt tidstypiske kulører fra perioden 1940-60. Disse er også valgt med tanke på at fargene gatelangs skal spille godt sammen, særlig i forhold til varm, kald kontrast.

Keim-koder, silikatmaling/-puss og mineralittpuss

Paletten viser til aktuelle mineralske silikatmalinger og puss, med koder fra den tyske produsenten KEIM. Det er valgt å kode i dette systemet fordi produktet er miljøvennlig, uten plast og tilsetningsstoffer, og de stemmer best med de originale fargefunnene fra boreprøver. Keims fargevifte viser pigmentbasene på baksiden av prøvene, her kan man se hvilken type og mengde pigmenter fargene er bygget opp av. 

Det er vanskelig å transformere historiske fargefunn til dagens moderne malingsindustri via NCS-systemet, fordi fargene bygges opp på en helt annen måte. Man får en tilsynelatende likhet med de historiske funnene, men basert på mye titanhvitt og svart. Over tid får man en «kritting» av fargen, og den mister sin styrke og unike kvalitet. Spesielt om malingen også er basert på organiske, eller kjemiske, pigmenter. Det er derfor valgt å gå for mineralsk silikatmaling.

Mineralsk maling, og delvis mineralittpuss, ble mye brukt i gjenreisningsbyene etter 2. verdenskrig, deriblant i Molde. Denne typen maling forbinder seg til pussunderlaget og blir diffusjonsåpen. Organisk maling danner i motsetning en film utenpå pussen, som lett kan flake av. Mineralittpuss gjenkjennes ved små mineraler i overflaten på fasaden. Materialet er 100% mineralsk, og består av kalk, sement, mineralsk tilslag og –pigmenter. Det er få bygg med mineralittpuss igjen i Molde sentrum.

Silikatmaling

Silikatmaling er en uorganisk maling som knytter seg til pussunderlag. Denne malingen er diffusjonsåpen, og egner seg derfor best til pussfasader, i motsetning til plastbaserte malinger som danner en film utenpå pussen. Silikatmaling er slitesterk, stabil og økologisk. Den trenger dypt inn i overflaten/pussen og skaper en uoppløselig forbindelse med den gjennom en kjemisk reaksjon.

Silikatpuss

Det finnes ulike typer mineralsk silikatpuss som har tilsvarende kvalitet. Leverandør vil kunne beskrive hva som egner seg i hvert enkelt tilfelle.

Mineralittpuss

Mineralittpuss er en av de eldste edelpussformer som finnes, hovedsakelig brukt som en dekorativ sluttpuss. Den er kjent for sitt karakteristiske uttrykk med fristilte mineralkorn og glimmer i fasadeoverflaten. Pussen er velegnet til nye fasader og til rehabilitering av eldre fasader bestående av murverk eller betong. Materialet er 100% mineralsk, og består av kalk, sement, mineralsk tilslag -og pigmenter. 

Oppussing av fasade – steg for steg!

1.Registrere dagens tilstand

Før man går i gang med rehabilitering/oppussing er det viktig å foreta en tilstandsvurdering av fasadene. Det kan være hensiktsmessig med en befaring fra leverandør av puss og maling eller en håndverker med erfaring fra tilsvarende prosjekt.

Hva slags maling eller pusstype er brukt tidligere? Om det skal brukes silikatmaling er det ekstra viktig å sjekke underlaget for å finne nødvendig grunning og hva som bør gjøres med eksisterende fasadeskikt. Det sikreste er at leverandør av silikat gjør en tilstandsvurdering og beskriver hensiktsmessig framgangsmåte og produkt.
 

2.Teste ut riktig fargekode

Vi ønsker dialog rundt fargesettingen. De oppgitte kodene i paletten er veiledende. En lysere og en mørkere nyanse av fargekoden bør testes ut før man bestemmer endelig farge. Om bygget ikke står med farge (markert grått) eller er uten fargekode i paletten, bør det planlegges dialog med oss i kommunen. 

Også sekundærfarger må vurderes nærmere ved hvert enkelt bygg – dette er farger på sokkeletasjer, vindusrammer med mer. 

Når riktig materiale på fasaden er valgt, bør det settes opp ulike fargeprøver i riktig materialitet. Fargeprøver bestilles enkelt fra leverandør, KEIM kan sende fargeprøver i posten. De må testes på stedet på en plate som kan bæres rundt i ulike lysforhold. Ikke mal rett på den eksisterende fasaden. Fargen må ses i forhold til sekundærfarger, andre elementer i fasaden, samt farger på tilliggende bygg. Kanskje har ikke naboen malt ennå, da kan det være lurt med dialog og samarbeid for å harmonisere fargevalgene. Søk råd hos kontaktpersoner for fargepaletten i Molde kommune eller kulturavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune. 

Fargekode for de forskjellige bygningene, sortert på adresse

Last ned fargekoder per gateadresse i pdf-format. (PDF, 2 MB)

Støtteordninger

Det finnes ulike nasjonale støtteordninger hvor en kan søke om tilskudd til renovering av blant annet fasader, spesielt innenfor NB-registeret i Molde sentrum.

mrfylke.no finnes det ulike muligheter. De mest aktuelle er:

  • Kulturminnefondet, Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Stiftelsen UNI, Møre og Romsdal fylkeskommune


Andre aktuelle tilskuddsordninger kan være:

  • Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse 
  • «Ta et tak»-aksjonen, Norsk kulturarv
  • Prosjektstøtte kulturvern, Kulturrådet 
  • Tilskott til regionale kulturminne og kulturmiljø, Møre og Romsdal fylkeskommune 
  • Tilskott til tekniske og industrielle kulturminne, Møre og Romsdal fylkeskommune

Kontakt oss for rådgivning 

Veilederen er utarbeidet av Molde kommune i samarbeid med kulturavdelinga i fylkeskommunen. Riksantikvaren har også støttet prosjektet.

Kontakt gjerne en av oss i avdeling for samfunn og plan eller Ola Hjelen på kulturavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune for rådgivning.

Se også

Om fargepalett for gjenreisningsbyen Molde

Se historien om fargepaletten for gjenreisningsbyen


 

Se "Historien om fargepaletten for gjenreisningsbyen" i fullskjerm

Kontakt

Viktor Nordheim
arkitekt
E-post
Mobil 94 98 03 47
Bente Kjøll Øverbø
landskapsarkitekt
E-post
Mobil 47 75 86 63