Veøya

Med en middelalderkirke, historisk prestegard og vakker natur er Veøya en skatt for alle som er interessert i historie, kultur og naturopplevelser. 

Historie

Veøya har en lang og innholdsrik historie. Den hadde sin glanstid som politisk, kirkelig og økonomisk sentrum i perioden mellom 1050 og 1350. Øya var en kjøpstad i middelalderen, med trolig 350-400 innbyggere. 

Snorre Sturlason forteller i Magnus Erlingssons saga om kong Håkon Herdebreis møte med Erling Skakke i slaget ved Sekken i 1162. Kong Håkon Herdebrei som falt i slaget håpet på hjelp fra "bymennene" på Veøya, som fant sted i Romsdalsfjorden mellom Sekken og Veøya. 

Selv om Veøya hadde en rolle som by og handelssentrum, ble øyas betydning som handelssentrum. redusert blant annet på grunn av svartedauden. En annen grunn til tilbakegangen var at mye av handelen ble flyttet ut til fiskeværene langs kysten på 1500-tallet. 

Veøya har likevel klart å bevare mye av sin historiske arv. Nordre del av Veøya — Nordøya, ble fredet som vernet natur- og kulturlandskap i 1970. Med mål om å bevare et historisk kulturlandskap med et særegent miljø rundt Veøy gamle fylkeskirke er det vedtatt en verneforskrift for området. Denne forvaltningsplanen skal utfylle verneforskriften og beskrive hvilke aktiviteter som er tillatt, forbudt eller hva man kan søke om.

Bebyggelse

På Veøya er det ikke lenger fastboende. De eneste gjenstående bygningene er Veøy gamle kirke og tilhørende prestegård. Prestegarden på Veøya ble oppført i 1752-53. Kirken ble tatt ut av bruk i 1907 og ny kirke oppført på Sølsnes. Presteboligen var fra 1905 bolig for marineløytnant og forfatter William Coucheron-Aamot (1868–1948) og familien hans etter at han kjøpte den på auksjon. Hans sønn Wilhelm Coucheron-Aamot (1899–1990) testamenterte i 1990 prestegården til Romsdalsmuseet. Middelalderkirken eies av Molde kommune og er under kirkelig administrasjon. Den er fortsatt i bruk som kirke enkelte dager i året, som i pinsen. Sørøya eies av staten og er vernet som landskapsvernområde.

Adkomst og opphold

Hvis du ønsker å besøke Veøya, må du reise med båt eller kajakk.

På Sørøya er det anlagt en tursti, og i landskapsvernområdet er det satt opp flere informasjonstavler som forteller om kulturminnene.

I låven er det toalett for besøkende. I Nordvågen er det lagt ut en stor flytebrygge som kan benyttes av besøkende. Noen plasser på bryggen er reservert for naturoppsynet og eieren.

Det er ingen søppelhåndtering på øya, så vi besøkende må ta med eget søppel hjem. 

 

Adresse

Veøya, 6401 Molde

Kart