1. Hjemmel og kapital
Disponering av 400 kw er etablert med vedtak i Nesset kommunestyre den 29.11.05., K- sak 091/05. I samsvar med dette ble det i F- sak160/06 vedtatt at verdien av (400 kw) fases inn over 3 år med 1/3 i 2007,2/3 av verdien i 2008 og hele verdien i 2009 og videre. Nesset kraft AS skal administrere salget av krafta.
Verdien av krafta kan deles ut to ganger pr. år. Fondet sine ledige midler skal plasseres i bank og renter av kapitalen tilføres fondet. I forbindelse med at kommunens regnskap legges frem for kommunestyret skal eventuelle ubrukte midler i fondet overføres til utviklingsfondet det påløpne år.
2. Formål
Fondet skal gjøre det attraktivt å etablere og utvikle arbeidsplasser samt skape vilkår for økt bosetting i bygdene Eresfjord, Vistdal, Eikesdal og Bugge.
3. Støttevilkår
Det skal som hovedregel ikke gis støtte som overstiger 200 000 kroner per tiltak. Støtten skal som hovedregel ikke overstige 80 % av det totale kapitalbehovet for et tiltak. Søknader til fondet skal inneholde kostnadsoverslag, finansieringsplan og driftsbudsjett. Tilskudd utbetales etter dokumentasjon av utgiftene. Krav om utbetaling av tilskuddet må være fremmet innen 2 år fra tilsagnsdato.
4. Forholdet til internasjonale forpliktelser
Bruken av fondet må være i samsvar med de internasjonale avtaler og regelverk som Norge har sluttet seg til (EØS- avtalen m.v.). Disse regelverkene regulerer bruken av fondet når fondet brukes til å støtte bedrifter.
5. Forvaltning
Fondet forvaltes av Mardølafondets styre. Bygdene Eresfjord, Vistdal, Eikesdal og Bugge skal være representert i styret når saker som gjelder tildeling av midler fra fondet er til behandling. Kommunestyret skal velge representanter fra de bygder som ikke er representert i Mardølafondet. Regnskapet skal føres av kommunekassa og bli revidert av kommunerevisoren. Regnskapet og en oversikt over bruken for fondet skal godkjennes av kommunestyret.
Fondets styre kan fremme saken frem for formannskapet når styret mener at det bør gis tilskudd utover de grensene som er fastsatt i punkt 3. Formannskapet gis anledning til å overskride disse grensene.
Rådmannen har anvisningsmyndighet innenfor de vedtak som Mardølafondet, Formannskap eller Kommunestyret har gjort.
6. Godkjenning av retningslinjer
Retningslinjene kan endres etter vedtak i kommunestyret etter forslag fra fondets styre.
7. Klage
Vedtak om disponering av fondet anses som enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2. Vedtak om avslag eller lavere tilskuddsbeløp enn omsøkt kan påklages.
Formannskapet er klageinstans når vedtaket er truffet av fondets styre. Kommunestyret er klageinstans når vedtaket er truffet av formannskapet som førsteinstans.
Retningslinjene er vedtatt av Nesset kommunestyre 31.05.2007, sak K 040/07.
8. Vedlegg – Retningslinjer for prioritering av søknader
Formål
Fondet skal gjøre det attraktivt å etablere og utvikle arbeidsplasser samt skape vilkår for økt bosetting i bygdene Bugge, Eresfjord, Eikesdal og Vistdal.
I fondsstyret blir søknader behandla etter følgende prioritering:
Prioriteringsliste for søknader som gir arbeidsplasser
Krav: Etableringen av virksomheten skal være i de berørte bygder.
- Innovative prosjekter
Her kan det gis tilskudd i utredningsfasen og i etableringsfasen.
Eksempel: Tilskudd til utredninger, markedsundersøkelser, utarbeidelse av reguleringsplaner/søknader osv.
- Investeringstilskudd
Her prioriteres tilskudd som gir nyetableringer og småskalaproduksjon. Utvidelse av eksisterende virksomhet kan også gis tilskudd i enkelte tilfeller.
- Markedsføring
Det kan gis tilskudd i enkelttilfeller.
- Fellestiltak
Fellestiltak som gir økt kunnskapsnivå og som kan gi grunnlag til nyetableringer.
Eksempel: Informasjonsmøter, studieturer og kurskostnader
Prioriteringsliste for søknader som skaper vilkår for økt bosetting
- Tilskudd til opparbeidelse av boligfelt
Her gis tilskudd til utarbeidelse av reguleringsplanen og til grunnlagsinvesteringer (vann, vei, strøm og kloakk).
- Tilskudd til boligbygging
Det kan gis tilskudd til nybygging og til etablerere som kjøper seg bolig
- Etablering og markedsføring
Her gis det tilskudd til etablering og markedsføring av arbeidsplasser(hjemmekontor) der arbeidsgiver og/eller marked er utenfor kommunen.
- Fellestiltak som gir økt bolyst
Her prioriteres tiltak som gir tilbud til alle i bygda.
Eksempel: skiløyper, rydding og skilting av turløyper, bygging av gapahuker, småbåthavner, lekeplasser, badeplasser og turistinformasjon.
Utviklingsfondet støtter ikke tiltak som
- Vedlikehold/opprustning av private veier
- Prosjekt som bærer preg av å være en hobby
- Utskiftingsinvesteringer
- Driftskostnader/lønnskostnader
- Prosjekt som er kommunens ansvar. Eks.: barnehager, skoler, veier og lignende.
Utviklingsfondet er et tilskudd som ikke er rettighetsbasert. Det er derfor ingen som har krav på tilskudd selv om søknaden ligger innenfor retningslinjene for fondet. Derfor har styret sett opp en slik prioriteringsliste. Styret må foreta en skjønnsvurdering i hver tildelingsrunde.
Retningslinjene for prioritering av søknader er vedtatt av styret i Utviklingsfondet 23.03.2010, sak 01/10.