Molde ungdomsråd

Ungdomsrådet i Molde skal jobbe for ungdoms rettigheter og medbestemmelse slik at Molde blir en god kommune å bo i for alle ungdommer. 

Molde ungdomsråd skal ivareta ungdom sine interesser og bidra til et levende lokaldemokrati, og bidra til en bred og åpen medvirkning og samhandling i Molde kommune.

Medlemmer, saker og møter

Molde ungdomsråd har åtte medlemmer. Ungdomsrådet har møte hver måned, utenom i skolens sommerferie. Møtene varer ofte et par timer, noen ganger kortere og andre ganger lengre. Medlemmer eller varamedlemmer som stiller i møtet får møtegodtgjørelse.  

Se medlemmer, møter og saker for Molde ungdomsråd

Møter i skoletida

De fleste møter er etter skoletid, men det kan skje at noen møter i skoletida. Elever i ungdomsskolen har møteplikt til alle timer. Dette betyr at foreldre må søke om permisjon dersom eleven skal være borte fra skolen. Elever i videregående skole kan kreve at inntil ti skoledager dokumentert fravær per skoleår ikke føres på vitnemålet på bakgrunn av gyldig dokumentasjon. 

Hva gjør ungdomsrådet, egentlig?

Ungdomsrådet kan jobbe med alt fra kultur- og fritidstilbud, skole, miljø, helse, samferdsel og kollektivtilbud til kommunens årsbudsjett og økonomiplan, arealplanlegging eller kommuneplaner.

Ungdomsrådet kan dele sin mening ved å gi innspill til kommunen eller fylkeskommunen på høringer som angår dem. De kan også ta opp ting som de selv er opptatt av. Utover å diskutere saker som angår barn og ungdom i kommunen kan ungdomsrådet drive med aktiviteter, som for eksempel: 

  • holde innlegg eller taler i ulike sammenhenger som gjelder barn og ungdom
  • arrangere samlinger for ungdom i kommunen/fylket
  • prøve å påvirke politikere ved å fremme sitt syn på en sak i media eller andre steder

Hvorfor ungdomsråd?

Barn og ungdom under 18 år har ikke stemmerett eller kan ikke selv stille til valg. Det gir dem få muligheter til å påvirke politiske avgjørelser. Men det er bare barn og ungdom selv som vet hva de mener om ulike saker. Derfor er det viktig at barn og ungdom ikke blir representert gjennom andre, men snakker på egne vegne.

Derfor har vi ungdomsråd

Å få lov til å si sin mening, å bli hørt og bli tatt på alvor, er viktig for alle. At barn og ungdom gjennom ungdomsråd får være med å påvirke samfunnet, kan bidra til å skape tillit til samfunnets institusjoner og gi en bedre forståelse av demokratiet. I tillegg blir de politiske sakene bedre når de som er berørt får bidra. Ungdomsrådet sin medvirkning bidrar til inkluderer barn og ungdom i demokratiet.

Når barn og ungdom deltar med sine meninger, hjelper det kommunen med å forstå hvilke ønsker og behov barn og ungdom har. Da kan kommunen lettere lage bedre tjenester og tilbud for dem. 

Artikkel 12 i barnekonvensjonen sier: "Alle barn har rett til å si sin mening og bli tatt på alvor". Ungdomsråd er et organ hvor barn og ungdom har mulighet til å si sin mening om saker som skal avgjøres av kommunestyret eller fylkestinget.

Reglement

Reglement for Molde ungdomsråd

Godtgjøringsreglement

Se også

Molde ungdomsråd på Instagram

Årsmelding 2022 - Molde ungdomsråd (PDF, 440 kB)

Årsmelding 2021 - Molde ungdomsråd (PDF, 375 kB)