Eiendomsskatt for fritidsbolig og våningshus

Logg inn på Min side for å:

  • se hvor mye du skal betale i eiendomsskatt
  • se hvordan eiendomsskatten din beregnes
  • se fakturaen din

 

                Logg inn

Skattesatsen for alle typer eiendom i hele kommunen er 3,6 promille.

Etter kommunesammenslåingen har alle fritidsboliger og våningshus fått ny takst gjeldende fra 1.1.2020. Skattetaksten skal etter eiendomsskatteloven gjenspeile eiendommens markedsverdi.

Takst på fritidsboliger og våningshus

Fritidsboliger og våningshus på landbrukseiendom er taksert av kommunen i samarbeid med eksternt firma. Dette gjelder også for boliger eid av aksjeselskap. Slik hovedregelen er ved taksering for eiendomsskatt, er det kun utført en utvendig befaring. I tilfeller der opplysninger i offentlige eiendomsregister har vært mangelfulle, har bygninger også bli oppmålt utvendig.

Våningshus og boliger på landbrukseiendom og boliger eid av aksjeselskap mottar ikke formuesgrunnlag fra Skatteetaten og har derfor fått kommunal takst.

De formelle takstvedtakene er gjort av en sakkyndig nemnd oppnevnt av kommunestyret. Den fastsatte taksten er lik beregnet markedsverdi for eiendommen. Det gjøres et fradrag på 30% før eiendomsskatten skrives ut på bolig og fritidsbolig. 

 

Eksempel: dersom det kommunale takstgrunnlag på fritidsboligen er kr 1.000.000, trekker kommunen fra kr 300.000 før skatten beregnes. Med en skattesats på 3,6 promille, gir det en årlig eiendomsskatt på 2 520 kroner.

 

I dokumentet Rammer og retningslinjer for taksering og forvaltning av eiendomsskatten (PDF, 2 MB) kan du lese mer om takseringsmetode og retningslinjer for skjønnsmessige vurderinger i forbindelse med taksering av eiendommer i Molde kommune.

Verdi på boligeiendom påvirkes av hvor i kommunen eiendommen ligger. Kommunen er derfor delt opp i forskjellige soner for boligeiendom. Se sonekart for bolig.

Klage på kommunal takst

Dersom du finner feil i taksten eller mener at den er høyere enn markedsverdi

Finner du feil i taksten anbefaler vi at du tar kontakt med kommunens eiendomsskattekontor først slik at vi kan vurdere om det er en feil som kan rettes opp uten at du behøver å sende en klage. Vi svarer så fort vi kan, men dersom du ikke har fått svar innen klagefristen, anbefaler vi at du likevel sender en klage.

Dersom det er en feil som ikke kan rettes ved administrativ korrigering, eller du mener at taksten er høyere enn markedsverdi kan du sende en klage. Der kan du forklare hvorfor du mener at taksten er for høy og legge ved relevant dokumentasjon på det.

Frist for å klage

Fristen for å klage på kommunal takst er innen seks uker etter kunngjøringen av eiendomsskattelisten eller seks uker etter den dagen eiendomsskatteseddelen din ble sendt. Skatteseddelen sendes til tinglyst eier i slutten av februar.

Klage på eiendomsskattetakst - for fritidsboliger, ubebygde tomter og næringseiendom
 

Hva skjer videre?

Klager på eiendomsskattetakst blir behandlet av sakkyndig nemnd. Du blir kontaktet dersom det er behov for ny befaring av eiendommen. Hvis det i perioden fram til klagen blir behandlet skjer endringer på eiendommen som kan påvirke verdivurderingen, må du huske å sende inn oppdaterte opplysninger til oss.

Har du sendt inn klage på eiendomsskattetaksten som gjelder faktafeil, som ikke påvirker selve verdivurderingen, kan kommunen gjøre rettinger uten at saken må til behandling i nemnd.

Betaling av faktura

Det er viktig at du betaler regningen for kommunale avgifter og eiendomsskatt til forfall, selv om du har klaget på taksten. Kommunen vil korrigere beløpet på en seinere faktura dersom klagen medfører endringer i taksten. Les mer om faktura og betaling.

Fritak for nye boliger

Boliger som er ferdigstilt etter 1.1.2020 har fritak for eiendomsskatt i tre år fra ferdigstillelsesdato (innvilget brukstillatelse eller ferdigattest). Fritaket gjelder ikke for fritidsboliger.

​Har du spørsmål om eiendomsskatt?

Kontakt

Hans Christian Tho
saksbehandler eiendomsskatt
E-post
Mobil 47 76 53 39