§ 1. Eierforhold
Molde kommune er eier av skolefritidsordningene (SFO) i Molde.
§2. Regulering
Lov om grunnskoleopplæringa og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) §4-5. Skolefritidsordning. «Kommunen skal ha tilbod om skolefritidsordning før og etter skoletid for elevar på 1. til 4. trinn og for elevar med særlege behov på 1. til 7».
§3. Formål
SFO skal gi barn i grunnskolen muligheter for positive aktiviteter på skolen utenom ordinær skoletid. Det skal legges til rette for varierte lek -, kultur og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesse hos barna.
SFO skal gi barna omsorg, tilsyn og gode utviklingsvilkår. Arealet inne og ute skal være egnet til formålet.
SFO-tilbudet gis ved barnets nærskole. Molde kommune har ikke et minstekrav på antall barn påmeldt SFO for at SFO skal tilbys, men lokale tilpasninger på de minste skolene kan forekomme.
SFO er åpen for alle barn fra 1. - 4. trinn. Fra 1.8.2024 tilbys alle barn i 1.- 3.trinn 12 -timers gratis SFO pr uke etter skoletid. Det skal legges til rette for gode utviklingsmuligheter for barn med særskilte behov fra 1.-7.trinn.
Opplæringsloven §12-4, 12-7, «Plikt til å sikre eit trygt og godt psykososialt skolemiljø» og «Det fysiske miljøet», forskrift om miljørettet helsevern i barnehage og skole gjelder også for skolefritidsordningen.
SFO er en del av skolens totale virksomhet og kommer inn under skolens formålsparagraf.
§ 4. Åpningstider
De dagene det er skole vil ordningen være åpen:
- med forbehold om lokale tilpasninger: Fra kl. 7.15 til skolestart
- med forbehold om lokale tilpasninger: Fra skoleslutt til kl.16.45
- Lokale tilpasninger kan bety at start og slutt-tid kan avvike, men ikke slik at maksimalt antall timer åpningstid overskrides.
De dagene det ikke er skole (heretter kalt langdager) vil ordningen være åpen, med forbehold om lokale tilpasninger, fra kl. 7.15- 16.45.
Ordningen er stengt lørdager, søndager, 5 planleggingsdager, julaften, i romjula, påskeuka og 3 uker i juli.
§ 5. Oppholdstilbud
Innenfor åpningstiden gir SFO følgende tilbud (forbehold om lokale tilpasninger):
- Morgentilbud kl. 7.15 – 8.20
- Deltidstilbud (inkludert 20 langdager) *)
- Ettermiddagstilbud, fra skoleslutt – 16.45 (inkludert 20 langdager)
- Fulltidstilbud, kl. 7.15 – 16.45 (inkludert alle langdager)
- 12-timerstilbud for 1.-3.trinn (inkludert 7 langdager)
*)
Tilbud innenfor deltidstilbud:
- 7.15 – 15.15 (5 dager) 20 langdager inkludert)
- 7.15 – 16.45 (3 dager) 20 langdager inkludert)
- Fra skoleslutt til 16.45 i skoleukene (5 dager i 38 uker) Ingen langdager.
Avtale om bruk av de ulike deltidstilbudene skal ha minst 1 måneds varighet. Det er kun mulig å ha et SFO- tilbud. Endring av avtale mellom deltidstilbud type A, B eller C må gjøres senest 2 uker før endringen skal tre i kraft. Avtaler skal gjøres skriftlig, der regler for tidsbruk er presisert.
Alle barn skal ha minimum 4 uker ferie i løpet av kalenderåret. Det ansees som foreldre/foresattes ansvar å følge dette opp.
§ 6. 12 timers-tilbudet 1. – 3.trinn
Alle barn i SFO på 1.-3.trinn tilbys 12 timer gratis SFO pr. uke, uavhengig av hvilket SFO tilbud de har. Det er full anledning til kun å benytte seg av 12- timerstilbudet.
For de som kun benytter seg av 12-timerstilbudet gjelder følgende: Tilbudet er etter skoletid, 5 dager pr. uke (lokale tilpasninger kan forekomme). 12- timerstilbudet kan ikke kombineres med morgentilbud, og kan heller ikke kjøpes i tillegg.
Tilbudet inkluderer 7 langdager pr. SFO år.
§ 7. Langdager
Med langdag menes dager der det ikke er undervisning, men SFO holder åpent fra kl. 7.15 til kl.16.45. En langdag regnes som en hel dag og kan ikke deles.
SFO-rute: ferie og fridager
Bruk av langdager
Fulltidstilbud: alle langdager.
Deltid eller ettermiddag: 20 langdager.
Endring av tilbud etter 30. september: Barn som endrer til eller begynner i deltid eller ettermiddagstilbud etter 30. september, har rett til 60% av de resterende langdagene tilknyttet tilbudet ut SFO-året.
Oppgradering av SFO-tilbud etter 1. april: Dette medfører ikke flere langdager inneværende SFO år.
Endring til 12-timers tilbud etter 1. januar: Barn har rett til å bruke 4 langdager inneværende SFO år.
Endring til 12-timers tilbud etter 1. april: Barn har rett til å bruke 2 langdager inneværende SFO år.
Endring fra 12-timers til fulltid: Barn har rett til å bruke alle langdager hvis endringen trer i kraft seinest 1 april. Etter det gjelder resterende langdager etter 12-timers tilbudet.
Endring fra 12-timers til deltid/ettermiddag: 60% av resterende langdager hvis endringen trer i kraft senest 1. april. Etter det gjelder resterende langdager for 12-timers tilbudet.
Påmelding til langdagene
For alle barn med 12-timers gratistilbud, deltidstilbud og ettermiddagstilbud blir det formidlet et elektronisk skjema i god tid før hver langdagsperiode. Det er skolens ansvar å sørge for disse svarskjemaene. De valgte dagene er bindende. Manglende tilbakemelding på skjema for langdager til skolen regnes også som brukte dager.
Barn som har fulltidstilbud, har rett til å benytte SFO alle langdager i hele åpningstiden.
For barn med fulltidstilbud skal det også gis tilbakemelding på bruk av langdager.
Tilbakemeldingene danner grunnlaget for bemanning og for hvilke aktiviteter som skal tilbys/gjennomføres grunnet planlegging av bemanningen.
§ 8. Koordineringsorgan og ledelse
Fagavdeling skole er koordineringsorgan for SFO-ene som eies av kommunen. Siden SFO er knyttet til skolene, er rektor administrativ og faglig leder. Rektor har også ansvar for oppfølging av personalet. Skolens samarbeidsutvalg fungerer som samarbeidsutvalg for SFO.
§ 9. Daglig ledelse, bemanning
SFO-leder er daglig administrativ leder. Antall ansatte fastsettes etter en nærmere bemanningsplan.
§ 10. Foreldrekontakt
a) Foreldrekontakt
Det skal velges minst 1 foreldrekontakt mellom de foreldre som har barn i skolefritidsordningen. Foreldrekontakten(e) skal ivareta barnas og foreldrenes interesser i SFO og fungere som bindeledd mellom barna/foreldre, den daglige ledelsen og skolens ledelse.
b) Foreldremøter
Alle foreldre som har barn i SFO skal kalles inn til minst 1 foreldremøte i løpet av året.
§ 11. Opptak av barn
SFO-året starter 1.august og avsluttes 31.juli påfølgende år.
Søknad om opptak i SFO skjer elektronisk via Molde kommunes hjemmeside. Frist for søknad om plass er 15.mars, og gjelder kun for barn som ikke har plass fra før, særskilt for nytt 1.trinn.
Alle barn som søker SFO får tildelt plass. Barna tildeles plass til de går ut 4.trinn eller til skriftlig oppsigelse foreligger.
Barn med særskilte behov har en rettighet til å gå på SFO ut 7. trinn. Ordningen gjelder for:
- barn med varig nedsatt funksjonsevne som medfører omfattende og vedvarende behov for tilsyn før og etter skoletid.
- barn med individuell plan (IP)
Hovedopptak skjer i vårsemesteret før nytt SFO-år og innkomne søknader etter den tid vil bli behandlet fortløpende.
Foreldre får tilsendt tildelingsbrev. Foreldre er ansvarlig for å si fra dersom de ikke tar plassen.
Barn som flytter mellom skoler i Molde kommune, vil automatisk bli tatt inn i SFO ved den nye skolen.
§ 12. Betalingssatser og rutiner
Foreldrebetalingen fastsettes av Molde kommune. Molde kommune forbeholder seg retten til å endre satsene, fortrinnsvis 1. august eller 1. januar, bibeholdt krav om en måneds varslingsplikt. Denne rett skal gå klart fram av tildelingsbrev om plass.
Foreldrebetaling skal kreves inn med 11 betalingsterminer (måneder), dvs. fra august til og med juni, juli er betalingsfri.
Foreldrebetaling kreves inn for hele måneder.
For barn som blir innmeldt etter skolestart, kreves foreldrebetaling f.o.m. den 1. i måneden eleven er meldt inn i ordningen.
Barn på 1. trinn som starter sitt opphold i SFO medio august betaler fra 16.08 i oppstartsåret. Barn som starter fra ca. 1.august betaler fra 1. august.
Det blir ikke krevd dobbel oppholdsbetaling for kommunale barnehager/SFO.
Kommunen krever inn betaling på grunnlag av kontrakt med foreldre/foresatte og med de satser som er vedtatt av kommunestyret.
- Foreldrebetalingen skal maksimalt utgjøre 6% av den samlede person- og kapitalinntekten i husholdningen for et barn i SFO på 1.- 4.trinn.
- Barn med særskilte behov på 5.-7.trinn skal ha gratis tilbud i SFO.
- 12 timer trekkes fra på månedlig fakturering for barn i SFO på 1.- 3.trinn. Som grunnlag for utregning av fratrekk brukes gjennomsnittlig timepris fra (tilbud 2-4 §4.). 12-timer gratis SFO innebærer ingen endring i rettighetene om redusert foreldrebetaling.
- For barn som leveres/hentes utenom barnets oppholdstid i SFO, vil det bli krevd inn kr. 400 pr. påbegynt time. Det presiseres at dette gjelder for alle tilbud, dvs. det er barnets SFO-tilbud som er gjeldene.
Dersom en familie har utestående restanser for opphold i SFO barnehage, kan familiens barn likevel tildeles plass ved hovedopptak, men restansen må være betalt før barnet får begynne i SFO.
§ 13. Oppsigelse av plass
Oppsigelse/endring skal skje skriftlig til skolen, via portalen Visma flyt skole.
Oppsigelsestiden er 2 måneder og gjelder fra den 1. i etterfølgende måned. Ved endring og overgang til annet tilbud i løpet av skoleåret, gjelder en oppsigelsesfrist på 1 måned, gjeldende fra den 1. i etterfølgende måned.
Det gis ikke anledning til å endre SFO-tilbudet og si opp SFO-plassen i samme måned.
Mislighold av foreldrebetalingen, medfører at plassen kan bli sagt opp.
Barn i SFO, som på grunn av alvorlig og langvarig sykdom må ha permisjon eller gå ut av ordningen, kan etter søknad med vedlagt legeattest, få avkortet oppholdsbetaling eller oppsigelsestiden.
§ 14. Taushetsplikt
For medlemmer i styrende og koordinerende organer for skolefritidsordningene og ansatte i SFO, herunder også studenter, vikarer og andre som oppholder seg i SFO, gjelder regelen om taushetsplikt i Forvaltningsloven § 13a - 13f.
§ 15. Leke- og oppholdsareal
Skolefritidsordningen har sin base ved hver barneskole og har tilgang til nødvendige tilleggsarealer i skolen. Skolefritidsordningen disponerer skolens lekeareal ute og inne.
Gjelder fra oktober 2024
Se også: Kvalitetsplan for SFO 2022-2027 (PDF, 419 kB)