Hva er ungdata?

Ungdata er en spørreundersøkelse som gir et bredt bilde av hvordan ungdom har det og hva de driver med i fritiden. 

Undersøkelsen gjennomføres på skoler over hele landet og baserer seg på et standardisert og kvalitetssikret spørreskjema som gjør det mulig å sammenlikne ungdommenes situasjon i ulike kommuner og fylker over tid. 
Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved Oslo Met (Storbyuniversitetet) i samarbeid med KoRus Midt (Kompetansesenter Rus Midt-Norge) står bak undersøkelsen, som er finansiert av Helsedirektoratet. 

Les også: Hovedresultater for Molde kommune

Ungdataundersøkelse Molde kommune 2021

Ungdata ble gjennomført ved alle ungdomsskoler og alle videregående skoler i Molde kommune i mars 2021. 963 elever fra 8. til 10.trinn (svarprosent 89) fra ungdomsskolen og 1263 elever fra vg 1, vg 2 og vg 3 i videregående skole (svarprosent 79) har svart på undersøkelsen. Resultatene foreligger i form av flere ulike rapporter, og alle resultatene framstilles i prosenter.

Innenfor hvert tema er det informasjon om hvordan gutter og jenter har besvart spørsmålene, forskjell mellom de ulike klassetrinnene, og fordeling mellom de ulike svaralternativ (svært fornøyd, litt fornøyd…. ).  
I rapporten sammenliknes resultatene i 2021 med eventuelle tidligere Ungdataundersøkelser som er gjennomført i kommunen. Resultatene sammenliknes også med landsrepresentative tall, disse er basert på Ungdata-undersøkelser gjennomført over hele landet i årene 2018–2020. I tidligere Midsund og Molde kommuner ble undersøkelsen gjennomført I 2018, og I tidligere Nesset kommune I 2017. Trendrapporten sammenligner resultater fra 2018. 

Nøkkeltallsrapporter

Nøkkeltallsrapporter lages for resultater for ungdomsskole og for videregående skole. Disse rapportene oppsummerer de obligatoriske spørsmålene, og sammenligner svarene I Molde med resultatene for Norge. For spørsmål som ble brukt ved forrige undersøkelse, framstilles også forskjellen (trenden) siden forrige undersøkelse. For videregående skole er resultatene i nøkkeltallsrapportene fra elever ved de tre videregående skolene  i Molde kommune, både ungdommer hjemmehørende i kommunen, og ungdommer som bor i andre kommuner og pendler eller bor på hybel. Det foreligger rapporter fra ungdommer som har hjemmeadresse Molde kommune, men disse har ikke sammenligninger med landet eller trendrapporter.

Hva brukes ungdata til? 

Ungdataundersøkelsen viser ungdommenes stemme innen et bredt spekter av tema som angår deres hverdag. Den gir en unik mulighet til å få innsikt i hvordan de har det med seg selv og lokalmiljøet de er en del av, både i familien, blant venner, på skolen og i lokalmiljøet. Den representerer derfor et viktig kunnskapsgrunnlag for kommunal planlegging og utvikling av tjenester, og vil bli brukt av mange ulike fagmiljø og instanser.