Molde kommune i norgestoppen på bosetting og integrering

Molde er en av seks kommuner som ble nominert til Bosettings- og integreringsprisen 2023. Prisen deles ut til en kommune som har gjort en spesielt god jobb for å bosette og integrere flyktninger. — Vi er i norgestoppen når det gjelder bosetting og integrering, kommenterer enhetslederen for flyktningtjenesten. 

Prisen ble delt ut den 30.oktober på årskonferansen til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) 30.oktober. Vinneren, som ble Tønsberg kommune ble kåret ut fra en samlet vurdering, der både publikums stemmegivning og faglige vurderinger inngikk. 

I tillegg til Molde var de andre nominerte kommunene Harstad, Ullensvang, Tønsberg, Nordre Follo og Kristiansand. 

Molde har mottatt prisen en gang tidligere, i 2012.

Morten Myking som er enhetsleder for flyktningtjenesten i Molde kommune roser Tønsberg kommune og ser det ikke som et nederlag at Molde ikke fikk prisen: —Molde kommune er godt fornøyd med å være blant de seks nominerte kommunene. Det viser at vi er helt i norgestoppen når det gjelder bosetting og integrering. 

En av grunnene til at Molde gjør det bra på bosetting og integrering, mener enhetslederen er: —Vi bor og arbeider i en kommune som har dyktige og kloke politikere og en administrativ ledelse som gir frihet og tillit til de ansatte. Vi har dyktige medarbeidere i alle ledd i organisasjonen, i tillegg til at frivilligheten i lag og organisasjoner har gjort en utrolig innsats både i oppstartsfasen og i driftsfasen ved bosetting, kommenterer Myking. 

Kommunedirektør, Marianne Stokkereit Aasen er stolt over at Molde ble nominert til prisen: —Jeg vet vi har gjort, og gjør veldig mye godt arbeid for å ta i mot og integrere nye moldensere. Jeg vil rette en stor takk til alle i organisasjonen og spesielt til Morten og gjengen hans! 

I nominasjonen skriver juryen: 

I 2022 viste Molde kommune en imponerende evne til å bosette et høyt antall flyktninger, og de sier selv at ved å ha nøkkelklare boliger klarte de å imøtekomme det høye behovet for bosetting. Molde bosatte flykninger fra ulik landbakgrunn, og med ulike behov. I 2022 fikk alle ukrainske flyktninger, uavhengig av alder, tilbud om digital norskopplæring umiddelbart etter bosetting. Tilbud om digital norskopplæring MovED øker muligheten for individuelle tilpasninger i programmet.

Kommunen jobber raskt og effektivt for at introduksjonsprogrammet skal ha en kombinasjon av norskopplæring, praksis og kurs. Mange av de ukrainske flyktningene har seksmåneders program. Det ble derfor et viktig satsingsområde å starte raskt med praksis, og flyktningstjenesten utvikler en plan for rask oppstart av praksis i introduksjonsprogrammet og har en egen praksiskoordinator til å lede arbeidet internt. Kommunen mener at de lykkes med oppgaven fordi de klarer å jobbe på mange områder samtidig, og ser bosetting, kvalifisering og integrering som en stor oppgave som henger sammen.

 

Bilder fra prisutdelingen