Ny jobbmesse som kobler flyktninger og arbeidsgivere

Flyktningtjenesten og Molde Næringsforum gjentar suksessen, og inviterer til ny jobb- og inkluderingsmesse 10. april!

På forrige jobb- og inkluderingstreff (i 2023) hadde 23 bedrifter i overkant av 120 intervjuer i løpet av dagen, og tilbakemeldingene var gode fra både bedriftene og flyktningene. Flere av bedriftene som var med på treffet har ansatt eller gitt tilbud om praksisplass!

Les mer om messa, og meld på din bedrift eller enhet!

Målet med ei slik messe er å bygge broer mellom næringslivet og mennesker som ønsker en vei inn i arbeidslivet. Bedrifter som Kviltorp skole og Bussbygg har allerede åpnet dørene – og sitter igjen med både erfaring, ressurser og nye kolleger.

Skole som praksisarena

Kviltorp skole har i flere år tatt imot deltakere i arbeidspraksis – og gjør det med en tydelig motivasjon:

– Vi ser på det som et samfunnsansvar. Vi ønsker å speile elevmassen i personalet. I tillegg gir det barna våre trygghet og støtte, og personalet får økt kulturell og språklig kompetanse, sier Sissel Mordal Hilde, avdelingsleder på skolen. Hun understreker at de ansatte ved skolen har mye erfaring, og tar imot praksiskandidatene på en trygg og inkluderende måte.

Nærbilde av to kvinner. foto. - Klikk for stort bildeAnzhelika Dolzhikova og Sissel Mordal Hilde.

Deltakerne får være en del av hverdagen på skolen, og følger ofte opp barn med samme morsmål som dem selv. Dette gir både språklig støtte for barna – og mestring for deltakerne.

– Vi gir deltakerne tid til å utvikle seg i sitt eget tempo. Etter hvert blir de tryggere og mer selvstendige, og da blir de en verdifull ressurs i arbeidshverdagen vår.

Skolen har erfart at en lang og stabil praksisperiode er nøkkelen til utvikling – både språklig og faglig. De er stolte av at flere tidligere deltakere nå blir brukt som vikarer, både hos dem og andre skoler.

– Godt å føle at jeg kan bidra

Anzhelika Dolzhikova fra Ukraina  forteller at det å være i praksis på Kviltorp skole har vært lærerikt:

– Jeg har lært mye norsk og blitt kjent med mange kulturer. Jeg fikk også oppleve at jeg kunne bidra – særlig ved å hjelpe barn med samme språk som meg.

Praksisen førte til mer enn læring. Hun er nå tilkallingsvikar som på Kviltorp skole og tilkallingsvikas som språkassistent i gruppeveiledning i Flyktningtjenesten i Molde kommune.

Får folk i arbeid

Hos Bussbygg på Skåla har praksis også blitt en viktig vei inn i arbeidslivet. Bussbygg er Norges største produsent av skap for lastebiler og tilhengere. Bedriften har hatt over 15 personer fra Ukraina i praksis eller jobb, og HR-leder Roy Sannes beskriver et godt samarbeid:

– Vi trengte arbeidskraft og ønsket å bidra til integrering. Ved å ta inn praksiskandidater, fikk vi dekket behov og samtidig hjulpet folk inn i samfunnet.

Portrett av mann. foto - Klikk for stort bildeHR-leder på Bussbygg, Roy Sannes.

Deltakerne har fått prøve seg på ulike oppgaver i produksjonen – med tett oppfølging og tilpasset opplæring. Bedriften har også laget egne norskkurs med fokus på verktøy, fagspråk og produksjonsrutiner.

– Det viktigste er å sette sammen gode team og sørge for at det snakkes norsk på jobb. Da lærer de både faget og språket raskere.

Nye karrieredrømmer for Daria

En av dem som nå har fast jobb i bedriften er 22 år gamle Daria Sainidi. Hun fikk først praksis i en barnehage, men trivdes ikke. Gjennom samboeren fikk hun kontakt med Bussbygg – og fikk jobb nesten umiddelbart.

– Jeg hadde aldri jobbet med produksjon før, men jeg likte det overraskende godt. Kollegene er snille og hjelpsomme, og jeg har lært masse.

For Daria har jobben vært et stort vendepunkt:

– Jeg ønsket å bli selvstendig, og denne jobben har gitt meg muligheten. Nå vurderer jeg å ta utdanning innen teknisk tegning, og håper på mer ansvar i fremtiden.

Kvinne arbeider på et verksted. Foto. - Klikk for stort bildeDaria Sainidi trives på Bussbygg.

– Praksis gir en vei videre

Både Kviltorp skole og Bussbygg er tydelige i sin oppfordring til andre arbeidsgivere: Ikke vær redd for å åpne dørene.

– Praksis gir deltakerne muligheten til å lære, vokse og bli kjent med norsk arbeidsliv. Og for oss som arbeidsgivere gir det nye perspektiver, styrket mangfold og ofte nye medarbeidere, sier Roy Sannes.

Flyktningtjenesten og Molde Næringsforum håper jobb- og inkluderingsmessa 10. april vil gi grobunn for flere slike samarbeid.