Rødt varsel om jord- og flomskredfare i Molde

Ekstremværet Jakob kommer med store nedbørsmengder. I Molde kommune er det varslet om ekstremt stor fare for jord- og flomskred. Natt til torsdag øker skredfaren, og faren vil vedvare hele torsdag og store deler av fredag

Status torsdag morgen (31.10.24)

Med unntak av strømbrudd i Midsund onsdag kveld, er det ingen hendelser i Molde så langt. Kommunen følger situasjonen fortløpende, og gjør nødvendige forberedelser.  

Rødt farevarsel for jord- og flomskred. Kart. - Klikk for stort bildeDette er varselet slik det ser ut onsdag ettermiddag. Varsom.no


Hva forbereder vi oss på? Det er stor fare for jord- og flomskred i varslingsområdet. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Det er ventet store nedbørsmengder, og grunnvannstanden i bakken er allerede høy. Det er det som er bakgrunnen for skredvarselet i vårt område.

Rens stikkrenner og avløp for løv

Du som privatperson kan forberede deg ved blant annet å sjekke sluk og avløp rundt huset ditt.  Det kan hjelpe både deg selv og de rundt deg. 

Usikker på om veien er stengt?

Oversikt over stengte veier i Molde kommune.

Slik forebygger du og begrenser skader

  • Gi plass til vannet: Rydd opp i nærområdet og rens sluk, grøfter og rør hvor vannet kan samle seg opp frie for is, kvist og løv, slik at vannet kan renne unna. Vann vil alltid gå til det laveste punktet. Sørg for at det får renne fritt ved å eventuelt lage dreneringskanaler.
  • Rydd hagen: Flytt verdisaker som møbler, grill og løse gjenstander/materialer. Disse kan bli tatt av flomvannet og utgjøre en fare for andre.
  • Rydd kjeller, garasje og første etasje: Flytt gjenstander opp fra gulv, dersom det er en risiko for at vann kan komme inn. Lukk dører og vinduer.
  • Tett lister og vinduer: Dekk til med sandsekker om nødvendig. Sekkene skal være trekvart fulle. Skaff deg eventuelt en pumpe.
  • Nøytraliser elektriske apparater: Dra ut stikkontakter og trekk ut sikringer av elektriske apparater.
  • Flytt verdigjenstander: Båt, bil, campingvogn eller verdisaker som står i nærheten av en elv, innsjø eller bekk bør flyttes til et mindre utsatt område.
  • Sjekk nærområdet: Sørg for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne. Dette vil bidra til å redusere skade på din og naboens eiendom.
  • Flytt rundballer: Rundballer bør ryddes bort fra områder som er flomutsatte.
  • Egenberedskap: Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no.

Kilde: Varsom.no