Gjenbruk av møbler

Forprosjekt gjenbruk og bærekraftig offentlig innkjøp av møbler i kommunal sektor 

Hvem har vært med i prosjektet? 

  • Møreforsking 
  • Molde kommune 
  • Dahl kontor (Nå KVH Kontorvarehuset)

Hvorfor satser vi på prosjektet? 

Molde kommune ønsker mer kunnskap og innsats rundt bærekraft og sirkulær økonomi. Metodikken skal bidra til kostnadsbesparelser og redusert miljøfotavtrykk gjennom ombruk, gjenbruk og redusert innkjøp av nye møbler og inventar. Grove estimater på hvilke ressurser som står ubrukte og med potensiale for gjenbruk og ombruk, forteller at det er muligheter for å hente betydelige økonomiske og miljømessige gevinster. 

Smart samhandling er ett av seks satsningsområder i Smart Molde-strategien, og dette forskningsprosjektet er et konkret resultat av dialog på tvers av bransjer. 

Dette prosjektet er koblet til et annet Smart Molde-prosjekt i tillegg, Lillekollen barnehage. Vi ønsker her å se på hvordan vi kan bruke innsikten fra forskningsprosjektet når nye Lillekollen barnehage skal gå til innkjøp av møbler og inventar. Hvor mye gjenbruk, ombruk og redesign kan vi få til? Vi sikter høyt og gleder oss til å dele resultatet når nye Lillekollen barnehage står ferdig. 

Tidsperioden for forprosjektet er 01.07.2020 - 01.07.2021.

Gjennomførte aktiviteter 

Ett av funnene vi har gjort så langt i prosjektet viser forskjellene mellom et undervisningsrom i en forbruksøkonomi, og i en ombruksøkonomi, både når det gjelder miljøfotavtrykk og kostnader. Vi tok utgangspunkt i at undervisningsrommet hadde behov for 30 pulter, 30 stoler og et kateter. 

Vi fant ut at overgangen fra en forbruksøkonomi, hvor alt nytt, til en ombruksøkonomi, hvor man gjenbruker og "frisker" opp brukte møbler, fører til 80 % reduksjon av klimagassutslipp og nesten 50 % reduksjon i kostnader. Dette er bedre både for klimaet og for lommeboka. Figuren under oppsummerer funnene vi har gjort i dette caset. 

Reduksjon i miljøfotavtrykk og kostnad ved å gå fra forbruksøkonomi til ombruksøkonomi. Illustrasjon - Klikk for stort bilde

Rapport 

Nå er forprosjektet ferdig, og rapporten som oppsummerer funnene er klar. 

Rapport Sirkulærøkonomi i praksis (PDF, 2 MB) 

​Eksempler på ombruk av møbler i Molde kommune 

I Molde kommune er det nå flere lokasjoner som er i gang med helt eller delvis bruk av ombrukte og/eller lånte møbler, blant annet InnbyggerLaben Innom, Moldetrappa og Molde helse- og mestringsarena. 

Det har også vært fokus på gjenbruk av møbler og utstyr på Sellanrå skole, Hatlelia barnehage, Barnas Hus barnehage, Hjelset barnehage og Midsund skole. 

Lillekollen barnehage og Årølia skole er to store byggeprosjekter. Ambisjonene for Lillekollen barnehage har vært ombruk, oppussing og kjøpe brukt eller demomøbler i størst mulig grad. Ambisjonene for Årølia skole har vært ombruk, oppussing og kjøpe brukt eller demomøbler til administrasjonslokaler og offentlige arealer. 

Les mer om Lillekollen barnehage 

Les mer om Årølia skole 

Veien videre 

For mulig gjenbruk av Tripp Trapp barnestoler ble det startet dialog med Møbelprodusenten Stokke, som har produsert denne populære barnestolen siden 1972. Her er det mange ulike alternativer som skal vurderes. Lillekollen barnehage har over 100 Tripp Trapp stoler som kan benyttes til ombruk.

Prosjektet har fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune for å teste og forske på nye forretningsmodeller.