Sammen om barn og unges psykiske helse

Oppstart: høsten 2023

Hva skal vi gjøre?

Gjennom prosjektet “Sammen om barn og unges psykiske helse 6-12 år» skal Molde kommune sørge for et godt og sammenhengende tilbud når barn har behov for psykisk helsehjelp. Tilbudet skal være tverrfaglig og også sørge for støtte til familien. Målet er at barn, unge og deres foresatte skal få støtte og hjelp på et tidlig tidspunkt, før problemer vokser seg større.

I desember 2023 henvendte prosjektgruppen seg til innbyggerne og ansatte i Molde kommune for å få innspill til hvordan et nytt psykisk helsetilbud til barn, unge og deres familier kunne utformes. Innspill og nasjonale føringer for psykisk helsetilbud til barn og unge ble samlet i prosjektrapport med anbefalinger for videre arbeid. Våren 2024 fikk denne politisk tilslutning. 

Hvorfor gjør vi dette?

Det skal opprettes tilgjengelige tilbud for barn i alderen 6 og 12 år og deres familier, uavhengig om årsak til utfordringer er knyttet til barnet, familien og/eller miljøet rundt. Tilbud skal fylle behov mellom kommunen sitt eksisterende tjenestetilbud og spesialisthelsetjenesten. 

Arbeidet skal knyttes opp mot kommunen sine system for å samordne tjenester og tilbud – Bedre tverrfaglig Innsats (BTI) og barn og unges helsetjeneste

«Sammen om barn og unges psykiske helse» blir gjennomført i samarbeid med Helseinnovasjonssenteret og aktiv brukerinvolvering er sentralt. 

Hva skjer videre?

Våren 2025 starter den nye tjenesten opp. Det nye teamet er sammensatt av ungdomskontakter fra psykisk helse og rus, og familieveiledere fra helsetjenester som får følge av psykolog og fysioterapeut. Teamet skal yte tjenester til barn og unge i alderen 0-18 år. I tillegg kommer både barnevern, PPT og skolehelsetjenesten til å bidra med sin kompetanse for å sikre samarbeid og helhet i kommunens tjenestetilbud. Arbeidet er organisert som prosjekt de fire første årene og skal fortsatt fokusere på aldersgruppen 6-12 år for å sikre at det utvikles tilbud til denne gruppen. Til å begynne med kommer fagfolkene i teamet til å jobbe med å få på plass gode rutiner og sikre kompetanseheving på aktuelle tema. Tjenesten skal ha tilbud om individuelle samtaler, kurs og grupper, og skal i samarbeid med andre tjenester og tilbud kunne gi helhetlig støtte til barn, ungdom og foresatte.