Kast mindre mat

Regjeringen og den norske matvarebransjen har undertegnet en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Som innbygger kan du bidra til at Norge skal nå dette målet. 


Se "Fra matsvinn til MatVinn!" i fullskjerm

Ti tips for å unngå matsvinn

Her får du 10 tips for å unngå matsvinn, basert på sortere.no: 

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste (sjekk også hva du har i kjøleskapet, fryseren skuffer og skap, før du handler). 
  • Rydd i kjøleskapet, så vet du hva du har. 
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker. Les mer om oppbevaring i kjøleskap på matprat.no
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato. Se, lukt, smak for å sjekke. 
  • Avkjøl maten raskt, og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs. 
  • Oppbevar rester i tette bokser. 
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag (andre matrester kan også fryses ned) 
  • Ha restemiddag en dag i uken. Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat. Er det mandag med rester fra helgen som passer best? Eller torsdag før du skal handle til helgen? Rester kan bli til gode lunsjer eller et spennende tillegg i matpakken. 
  • Husk at slapp salat blir som ny etter et isbad, og at bløte tomater kan brukes i en tomatsaus. 

Vil du ha enda flere tips? Se denne siden https://www.matvett.no/